Bouw van de onderverdieping

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 20:11

Er wordt aan het begin van dit jaar gewerkt aan de bouw van de onderverdieping van De Oosterpoort. Kort voor de kerstvakantie zijn de palen op maat gemaakt en is ook de liftschacht uitgegraven. 

Inmiddels wordt er verder gewerkt aan de fundering voor de keldervloer. Hieronder een veelgestelde vraag die we kregen over de volgorde van palen boren en daarna pas uitgraven van de kelder.

Waarom zijn eerst de palen geboord en is daarna pas de benedenverdieping uitgegraven?

Het graven kon om bouwtechnische redenen niet plaatsvinden vóór het boren van de palen. Dit heeft te maken met de bronbemaling die nodig is om een kelder droog te kunnen uitgraven. Bronbemaling gaat niet goed samen met het boren van palen. Door bronbemaling ontstaan grondwaterstromingen en deze zouden verstoringen veroorzaken in de vers gestorte beton(palen). Het verse beton van de palen zou dan voor het uitharden kunnen wegspoelen, waardoor er geen stevige palen ontstaan. Om deze reden zijn de palen eerst geboord en gestort bij onverstoorde grondwaterstromingen. Als gevolg hiervan moesten de palen na het voorzichtig uitgraven nog op maat worden gemaakt. 

Bekijk hieronder meer foto's van de bouw.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan-Anne
een jaar geleden

Het begin is er! Allen die aan de bouw van het Tweede Kerkcentrum zijn betrokken, wens ik heel veel succes en vooral Gods onmisbare Zegen!
Hopelijk zal de bouw vlotten, zodat eind dit jaar of begin volgend jaar "De Oosterpoort" kan worden opgeleverd!